“A muzsika és az elmúlás kapcsolatának problémája foglalkoztatja az elsőfilmes Yaron Zilmermant A búcsúkoncert című filmjében: a komolyzene különös világába kapunk betekintést, miközben a zenészek magánéleti drámáival szembesülünk. A filmben elhangzó Beethoven Vonósnégyest (No.14, opus 131) a nemzetközileg is ismert Bretano String Quartet játsza.”
Dombrovszky Linda rendező, a vetítést követő beszélgetés moderátora

Yaron Zilberman: A búcsúkoncert (2012) 105′

“Komolyzenészek magánélete hálás drámai alapanyag, nagyobb ívű érzéseket lehet kifeszíteni. Aki Beethovent vagy Mozartot játszik, annak tán a szíve is jobban sajdul, már ha éppen nem tölti csurig a Beethoven-rajongás, és szorít ki onnan minden élő személyt. Akárhogy is van, az biztos: a szokványosnál látványosabban pattannak el a lélekhúrok.
(…) A búcsúkoncert minden nem-tökéletes hangja megbocsájtható. A vázolt konfliktusok ugyanis bárki számára átélhetőek: irigységtől a mellőzöttség érzetéig, az elhanyagoltságtól a közelgő vég árnyékáig olyan árnyalatokkal, textúrákkal játszik a film, amik alanyi jogon is univerzálisak. Ami azt illeti, minden filmdrámának legalább így kéne kinéznie.” (prae.hu)

A világhírű vonósnégyes évtizedek óta zenél együtt, bejárta a világot, s mindenhol osztatlan sikert arattak. Huszonöt év sikeres közös munka után a kvartett csellistájánál Parkinson-kórt diagnosztizálnak, s kézremegése lehetetlenné teszi a további munkát. Amikor eldönti, hogy nyugdíjba vonul, ezzel válaszút elé állítja a zenekar tagjait is, miközben elfojtott, ki nem mondott feszültségek kerülnek a felszínre. A búcsúkoncert megmutatja a zenészlét nehézségeit, azt a hihetetlen tudást és munkát, ami egy-egy előadás mögött rejlik, az elhivatottságot és szenvedélyt, amellyel a zenészek szakmájukat képviselik. A film pedig méltó módon idézi meg Beethoven Vonósnégyese No. 14, opus 131 darabját, amelyet a nemzetközileg is ismert Brentano String Quartet játszik.

A jegyekről és bérletekről érdeklődni ill. jegyet foglalni a +3630/250-6692  telefonszámon lehet, vagy személyesen a helyszínen, a Premier Kultcaféban.

 • DOKU
  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU filmklub bérlet: 2000 Ft
 • 6.45
  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 filmklub bérlet: 2900 Ft

 

2020 tavaszi félév programja

 

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük