Hamarosan folytatódnak a Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai. Páros szerdákon nemzetközi és hazai klasszikusokat vetítünk, páratlanokon pedig az utóbbi másfél évtized dokumentumfilmes mezőnyének legjobb alkotásaiból lesz látható válogatás, a Kálvin téri Premier Kultcaféban. A vetítéseket követően az alkotók és filmes szakértők vezetésével ezúttal is lehetőségünk lesz együtt megbeszélni a vásznon látottakat.

A magyar jezsuiták képzési intézménye, a Faludi Ferenc Akadémia 2000 óta szervez filmklubokat. A heti rendszerességgel, szerdánként 18:45-kor megtartott vetítéseket követő beszélgetések során az érdeklődőknek alkalmuk nyílik a film alkotóival, vagy szakértő filmesztétákkal az alkotás tartalmi és formai kihívásait megvitatni. A filmklubok alcíme „látható és a láthatatlan”, a választott filmek és a vetítéseket követő beszélgetések ehhez igazodva azt vizsgálják majd, hogy a kézzelfogható világ tényei mellett hogyan jelenik meg életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

A játékfilmek közül ősszel műsorra kerül Sorrentino idős korról szóló, Ifjúság című remeke vagy Cassavetes egy késői mesterdarabja, a Szeretetáradat. Keletről Kurosawa 1961-ben készült A testőre és Borisz Hlebnyikov Szívritmuszavarok című, 2017-es filmje érkezik, a nyugati alkotók munkái közül pedig a Dardenne fivérek 2002-es, A fiú című filmjét kínáljuk. De természetesen nem feledkeztünk el a delikát hazaiakról sem: Fehér György Szürkület című bűntörténetét és Szabó István Szabó Magda-adaptációját, Martina Gedeck és Helen Mirren főszereplésével forgott Az ajtót is együtt nézhetjük meg.

Szeptember 11-én indul a DOKU filmklub, amely az utóbbi másfél évtized hazai terméséből mutat be válogatást. Láthatjuk többek között Mispál Attila Pilinszky Jánosról szóló sorozatának második darabját, Papp Gábor Zsigmond Kettévált országát, Simonyi Balázs futófilmjét, az Ultrát, Sívó Júlia A folyó másik partja című, egy hajléktalanokból álló színjátszócsoport próbafolyamatát megörökítő alkotását, vagy Novák Tamás Game Over – avagy hogyan öltük meg a futballt című a sportfogadás árnyoldalait bemutató dolgozatát is.

Korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lehetőséget kínálunk kedvezményes bérlet vásárlására is. Jegyeket és bérleteket a helyszínen lehet váltani

 • DOKU
  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU filmklub bérlet: 1200 Ft
 • 6.45
  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 filmklub bérlet: 1200 Ft

6.45

szept. 4. PAOLO SORRENTINO: IFJÚSÁG (2015) 124’

Gyönyörű öregség. Kiáltó ellentét a film tengelyében: gyönyörű képek a környezetben és két idős ember lassan fekete-fehérre lecsupaszodó képtelensége.

 

 

 

szep. 18. JOHN CASSAVETES: SZERETETÁRADAT (1984) 138’

Látszólag vagyunk csak távol egymástól. Élhetsz ugyan Hollywoodban, vagy Bátonyterenyén – a létgond megtalál.

 

 

 

okt. 2. FEHÉR GYÖRGY: SZÜRKÜLET (1990) 105’

Olyan lassú és várandós, mint a cím. Valami kijön belőle, vagy eleve benne sem volt?

 

 

 

okt. JEAN-PIERRE DARDENNE, LUC DARDENNE: A FIÚ (2002) 100’

Nem rejthető véka alá az igazság, még akkor sem, ha talán az idő politúrja talán már mindent megoldott. A most döntésének tétje: mit kezdünk a múlttal, ha itt van.

 

 

 

okt. 30. BORIS KHLEBNIKOV: SZÍVRITMUSZAVAROK (2017) 116’

A szeretnivalóan bájos fiatal pár drámája és az orosz hétköznapok egészségügyi valósága találkozik, de a humornak is jut hely a mentőautó hátsó ülésén. Ha orvos lennél, szívedre tehetnéd a kezed – de még a szívednél is van beljebb.

 

 

nov. 13. AKIRA KUROSAWA: YOJIMBO – A TESTŐR (1961) 110’

Olyan jó lenne kívül állni és mosni a kezemet. Hideg tumultus és forró szomjúság.

 

 

 

Faludi Filmszemlenov. 27. A 22. FALUDI NEMZETKÖZI FILMSZEMLE VETÍTÉSEI

Délutántól késő estig a filmszemle idei programja lesz műsoron.

A belépés ingyenes. Részletek a honlapon.

 

 

dec. 11. SZABÓ ISTVÁN: AZ AJTÓ (2012) 94’

Porcelánok, őszi falevelek, és ismét csak az a bizalom. Ők is jobb emberek lehetnek.

 

 

 

DOKU

szept. 11. PAPP GÁBOR ZSIGMOND: KETTÉVÁLT ORSZÁG (2017) 92’

10 jobboldali(nak mondott) és 10 liberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltozásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Dokumentumokkal fűszerezve.

 

 

szept. 25. MISPÁL ATTILA: CSILLAGHÁLÓBAN II. (2019) 52’

Miként volt jelen Pilinszky János életében a barátság és a szerelem, hogyan mosódtak a határok, hol érhető tetten ennek lecsapódása költészetében.

 

 

 

okt. 9. SIMONYI BALÁZS: ULTRA (2017) 83’

246 kilométer futás, benne egy 1200 méter magas hegy is, 36 óra a szintidő. Ez a Spartathlon. Kivel versenyez, aki ezen elindul?

 

 

 

okt. 23. PAJER RÓBERT: A NÉMA TÜNTETÉS (2016) 52’

1957-ben a fővárosi Toldy Gimnázium diákjai, néma sorfallal emlékeztek az egy évvel azelőtti eseményekre. A rendszer nem hagyta szó nélkül. Az osztály történelem tanárát Antall Józsefnek hívták.

 

 

nov. 6. LENGYEL GYULA-ORBÁN ÁGNES: NEM LEHET NYUGTUNK (2006) 53’

Halász Péter a csángók szenvedélyes kutatója 80 éves.1966-ban járt először csángóföldön. Újból útnak indul Külsőrekecsinbe, hogy megkeresse régi ismerőseit 40 évvel ezelőtt készült fotókkal a tarisznyájában.

 

 

nov. 20. NOVÁK TAMÁS: GAME OVER – AVAGY HOGYAN ÖLTÜK MEG A FUTBALLT (2016) 52’

A foci varázsa, a mögötte rejlő üzlet és a sportfogadás árnyoldalai. Lehet-e tiszta a játék vagy ez már végleg a 22-es csapdája?

 

 

 

dec. 4. IMRE LORÁND BALÁZS: MENJEK/MARADJAK: ÉDES OTTHON (2017) 69’

Fiatalok, akik ambíciókkal kiköltöztek Londonba, New Yorkba. Vannak, akik már vissza is jöttek. Három család és az újrakezdés nehézségei.

 

 

 

dec. 18. SÍVÓ JÚLIA: A FOLYÓ MÁSIK PARTJA (2011) 52’

A hajléktalan szálló lakói színdarabot próbálnak, mellyel nemzetközi fesztiválra készülnek. Film a reménybeli „másik partról”.

 

 

 

 

 

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük