Sidney Lumet: Tizenkét dühös ember (1957) 100′

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

A vetítés utáni beszélgetés moderátora Nagypál Szabolcs teológus, jogász, az MCC Jogi Iskolájának vezetője, a Tekercs és Tekintet című filmes beszélgetőműsor egyik szerkesztője és műsorvezetője.

“Maradtunk már egyedül a véleményünkkel? És mi van, ha a többiek még el se kezdtek gondolkodni? A döntéshozásnak felelőssége van, és némelyeket rá kell döbbenteni e felelősségükre. A dolgok körüljárásának és megvitatásának alapfilmje, amelyből kiderül, hogy egy szobában ülünk ugyan, de a gondolkodásunk mélységei mintha nem egy mértékegységben volnának mérhetők.” Nagypál Szabolcs

A járványhelyzetre való tekintettel A RÉSZVÉTEL ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT, AMELYET A PÁRBESZÉD HÁZA HONLAPJÁN TEHET MEG az alábbi linken:

https://parbeszedhaza.hu/esemeny/sidney-lumet-tizenket-duhos-ember-faludi-645-filmklub-2

Köszönjük, hogy lehetőségeihez mérten előzetes vagy helyszíni adományával támogatja a program megvalósulását.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járványhelyzetre való tekintettel belépéskor maszk vagy kendő viselése kötelező, valamint kérjük vendégeinket az ajánlott 1,5 méteres távolság betartására a Házban tartózkodásuk alatt.

Számunkra a vendégek biztonsága a legfontosabb, ezért igyekszünk megteremteni a lehetőségekhez képest legideálisabb körülményeket az eseményekhez, ehhez azonban az Önök együttműködésére is szükség van. Éppen ezért arra kérünk mindenkit, hogy úgy figyeljenek egymásra, ahogy azt mi is tesszük majd! Segítségül ehhez összeállítottunk egy listát, amelyet érdemes szem előtt tartani, ha úgy tervezik, részt vesznek a programunkon.

A helyzetnek megfelelően folyamatosan frissülő tájékoztató itt követhető nyomon: https://parbeszedhaza.hu/blog/tajekoztato-vendegeink-szamara

Köszönjük megértésüket, támogatásukat!

 

2020 őszi félév programja

 

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük