Március 6-án a Puskin Moziban 6.45 filmklub

Fábri Zoltán: Körhinta (1956) 90’

East Side Story – magyar szerelem, erős magyar arcok, de a történet, ahogy minden emberi: idő és tér nélküli présben pörög, forog, szuszog.

Pataki elhatározza, hogy kilép a szövetkezetből, lányát Farkas Sándor egyéni gazdához adja és így egyesítik szomszédos földjeiket. Mari azonban Bíró Mátét, a szövetkezet tagját szereti. Egy vidám vásári mulatságon boldogan keringenek együtt a körhintán, amíg az apai szó vissza nem parancsolja a lányt. Egy lakodalmi mulatságon nyílt összecsapásra kerül sor a két rivális között. Mari bejelenti apjának, hogy Mátét szereti. Apja baltával támad rá, a lány elmenekül otthonról. Máté talál rá, hazaviszi és közli Patakival házassági szándékukat. Az apa kénytelen feladni a harcot.

  • 2019. március 06. 18.45

  • Puskin mozi – Körhinta terem

A vetítés utáni beszélgetést vezeti: Barabás Klára filmtörténész, filmkritikus, szerkesztő-riporter

Korszakos jelentőségű és hatású film, amely Fábri Zoltán nevét és a magyar filmet egy csapásra a világ érdeklődésének homlokterébe állította. „Falusi Rómeó és Júlia történet”, ahol a csaknem végzetes ellentét a több száz éves hagyományos paraszti életforma képviselői és a  szabadabb életre vágyó fiatalok között húzódik.

Az ötvenes évek elején-közepén vagyunk, amikor a magyar film próbál megszabadulni a sematizmus béklyóitól , a falvakban pedig gőzerővel folyik a téeszesítés.  A film eredetileg „pártmegrendelésre” készült, hogy a falu szocialista átszervezése mellett agitáljon. Fábri Zoltán zsenialitása kellett ahhoz, hogy a politikai szándékot felülírják, mintegy zárójelbe tegyék  az általa ábrázolt emberi sorsok, a szerelem ereje és tisztasága.

A filmben minden hiteles. Későbbi korok gyermekei ebből az egyetlen filmből megtudhatják, hogyan éltek, gondolkodtak, szerettek régen a magyar falvakban, miféle harcok folytak a generációk között, miféle “szabadságharcot” kellett folytatniuk a fiataloknak, hogy saját életük fölött rendelkezhessenek.

A Körhinta fényét a múló évtizedek sem halványították el, azok az évtizedek, amelyek teljes mértékben felszámolták Magyarországon a filmben látott paraszti világot.

A korabeli politikához kötődő aktualitásai mellékessé váltak, a történet ereje, katartikus hatása viszont újabb és újabb generációk szívét hódítja meg. (Barabás Klára)

Jegyek és bérletek már kaphatóak a Puskin Moziban.

6.45:

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 Faludi filmklub bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 Faludi filmklub bérlet: 2100 Ft

Filmklubunkat az NKA és a Magyar Filmklub Szövetség támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük