Beszélgetés Máté-Tóth András valláskutatóval. Kísérőfilm – Buñuel: Nazarín.

  • Március 26. 18:00
  • Párbeszéd Háza (1085 Budapest Horánszky utca 20.)

Kísérőfilm: Luis Buñuel: Nazarín (1958) 94 perc

“Mindannyian tudjuk mi a kereszténység, ki, vagy mi Isten, vagy az egyház. Legalábbis van róluk képünk, elképzelésünk, képzetünk. Képeink vannak róluk, ahogyan Luis Buñuel filmje is képekkel írja körül a leírhatatlant – mert leírhatatlan mindaz, ami ilyenkor az emberek fejében, szívében képződik, képviselteti magát. Képtelenségek sora maga a három előbb említett képződmény is: a kereszténység legeredményesebb ellenségei mi magunk, keresztények vagyunk; Isten esetleg csak elméleti kereteket, polgárias erkölcsi megfontolásokat és külső elvárásokat támaszt felénk; az egyház pedig valami végtelenül távoli, idegen tekintély, ami többnyire csak akadályoz bennünket a kiteljesedésben. A beszélgetés témája ugyanaz, mint ami a Nazarin című filmé: komolyan vehető-e a kereszténység, életre szülhető-e bennünk a kivégzett, élethazugságok alá temetett Isten, és tudunk-e odaadottak lenni azok számára, akikbe belebotlunk tévelygéseink, vagy képzelt misszióink során. Ahogy idéztük korábban: „Don Nazarín szegény lelkész, aki utcanők és tolvajok között él. Amikor a papot szokatlan életvitele miatt vizsgálat és áthelyezés fenyegeti, felcsap vándorprédikátornak. Mellé szegődik a prostituált Andara és egy másik asszony: Beatriz is, akit nemrég hagyott el a szerelme. Mindketten csodatevőnek tartják a férfit, amiért aztán a hatóság letartóztatja hőseinket.” Talán képesek vagyunk a bennünk élő és az elénk vetített képeket látni, de hogy értjük, jól is értjük őket, azt csak a másiktól, a másik által tanulhatjuk meg. Mert szerencsére mindez nem kisajátítható, nem a jólértesülteké, nem az uram-uramozóké, hanem azoké, akik megteszik az élő Isten akaratát – a kereszténység jövője a tét. Ha igaz, ez is ránk lett bízva – beszéljük meg, ki, mit is ért ezen.” (Lázár Kovács Ákos)

Házigazda: Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs SJ

Sorozatunk filmek és beszélgetések metszeteiben születik, alakul. Nem Jézus történeti személyét, hanem a Krisztus ihlette megváltás-utak vászonra fogalmazásait tárja fel, mindezt folyamatosan társadalmunk változásairól, folyamatairól szóló beszédterek közé helyezve. A vetítések utáni beszélgetésekben, a kultúra és a vallás szerves egységében a politika, a gazdaság, a tudomány, a művészet és más részrendszerek avatott és ismert képviselői osztják meg gondolataikat az aktuális film által felvetett társadalmi folyamatokról.

A filmművészek filmjeikkel, a meghívott vendégek véleményeikkel hozzák létre a beszélgetés-tereket. Vetítések és beszélgetések minden hónap utolsó keddjén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük