Két hét pihenő, dokumentumfilm, DOKU filmklub

Deme Márika (Nényuka) 1947-ben tizenhét éves korában  árva leányként került a hétgyermekes Visky családhoz két hét pihenőre.  A két hét szabadságból küzdelmes 60 év lett. Egész életét ennek a családnak szentelte.

SURÁNYI Z. ANDRÁS: KÉT HÉT PIHENŐ (2004) 55’

Visky Ferenc református lelkészt 1958-ban a szekuritáte letartóztatta. A bíróság államellenes összeesküvés vádjával 22 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Feleségét hét gyermekkel kitelepítették. Márika ragaszkodott ahhoz, hogy az asszonnyal és a kicsikkel maradjon. A hatóság emberei tétovázva és értetlenül, de teljesítették a kívánságát. Így ő „szabad” fogolyként velük maradhatott.

A hét gyermek közül a legkisebb, Visky András beszélget Márikával, és együtt idézik meg a múltat.

• Május 15. 18.45
• Premier Kultcafé

Vetítés utáni beszélgetés vendége: Surányi Z. András.

 

Jegyek és bérletek kaphatóak a Premeier Kultcaféban.

  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU Faludi Filmklub bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU Faludi Filmklub bérlet: 2000 Ft

A Faludi Ferenc Akadémia heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2019 tavaszi félévének programja egyaránt válogat a magyar klasszikusok és nemzetközi kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A filmklubok alcíme a “látható és láthatatlan” jelzi, hogy a választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

 

Filmklubjainkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Filmklub Szövetség.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük