Online, interaktív formában folytatódnak a Faludi filmklubok. A heti váltásban szerdánként megrendezésre kerülő vetítéseken és az utánuk következő Zoom-műhelybeszélgetéseken az adott film filmes házigazdái várják a filmklub résztvevőit a filmeket követő online beszélgetésekre. A filmekhez csak regisztrálni kell itt a Párbeszéd Háza honlapján, és  a regisztrációkor megadott e-mailcímre elküldjük a film hozzáférését, illetve a film utáni Zoom-beszélgetés azonosító kódjait, hogy beléphess az interaktív beszélgetés terébe. Várunk a régi barátsággal!

>>> REGISZTRÁCIÓ a Párbeszéd Háza honlapján

 

***

Kurutz Márton, Borsody István: Az elveszett nagypapa (2018, 50′)

1996-ban egy budapesti ház padlásán régi filmtekercsekre bukkantak. A megtalálók nem sokat tudtak a szalagok eredetéről. Csak arra emlékeztek, hogy a családfőre – aki azóta elhunyt – egy kollégája rábízott több tekercs filmet a második világháború idején. Később kiderült, hogy a kolléga – akit deportáltak – egy tehetséges amatőrfilmes volt. A filmgyűjtemény pedig az ő, Deutsch Richárd hagyatéka. A húszas-harmincas években élt filmes családját és örököseit évtizedekig sehogyan sem sikerült megtalálni. Húsz évvel később jelentkezett egy férfi, aki gyanította, hogy a filmeket nagyapja készítette. Nevén kívül azonban semmit sem tudott róla. Számára akkor vált nyilvánvalóvá, hogy rokonait látja a képeken, amikor felismerte édesanyját kislányként. Azt az embert, akinek hallgatása hét évtizeden át elzárta előle nagyapja és egész családja történetét. Deutsch nagypapa titkát azonban mégis sikerül megfejteni. Az izgalmas nyomozás tanúja a néző, akinek szeme előtt bomlik ki a 20 századi budapesti zsidó család története, melynek részleteire a digitális archívumok is fényt nyitnak. A filmszalagokon sorra jelennek meg az elhallgatott család tagjai, akikhez csaknem olyan közel sikerül kerülnie a gyökereit kereső unokának, mintha valóban ismerte volna elveszett nagyapját.

A vetítést követő beszélgetés vendége: Kurutz Márton rendező.

  • 2021. május 26.
  • Zoom beszélgetés kezdési időpontja 20:00 óra. 

A zoom beszélgetésbe való belépés adatai:

Párbeszéd Háza is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Kurutz Márton: Az elveszett nagypapa // Faludi DOKU filmklub
Time: May 26, 2021 08:00 PM Budapest

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/93220545590?pwd=K3dPeldSUmJwWWk5Z3ZJUjFqZzA2UT09

Meeting ID: 932 2054 5590
Passcode: 478975

 

***

A Párbeszéd Házában működő Faludi Film és Média heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2021 tavaszi félévének programja egyaránt válogat filmtörténeti klasszikusok és nemzetközi ill. magyar kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük