Az őrnagy, a fürdőmester és a pap idilli merengései az alvó kisvárosban. A cirkusz érkezése után még megejtőbb a komédia.

A vetítést követően beszélgetést filmes szakember moderálásával.

Jirí Menzel: Szeszélyes nyár (1968) 72′

A film három öregedő szoknyavadász kalandjairól szól. Egy múltba merülő, ódon hangulatú kisvárosban játszódik a mindennapok története, három öreg barát, reprezentásai a kisvárosok elitjének: Dura fürdőmester, Rock kanonok és Hugó, az egykori őrnagy a városi uszodában találkoznak nap mint nap. Szellemesen vitatkozgatnak és ugratják egymást, hangsúlyozva férfiúi képességeiket. Egy szépnek ígérkező vasárnap délután kellemes idilljét megszakítja a vándorcirkusz, s vele Anna, az artistanő érkezése, kinek jelenléte felvillanyozza az öregeket. Nevetséges igyekezettel próbálják meggyőzni magukat, hogy mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát.

“Az idén elhunyt Jiří Menzel a cseh új hullám és az egyetemes filmtörténet megkerülhetetlen alkotója. Közvetlenül talán leghíresebb műve, a Szigorúan ellenőrzött vonatok után készítette el Szeszélyes nyár című filmjét, mely az impozáns életmű egyik kevéssé ismert, ám a rendező jellegzetes stílusjegyeit felvonultató darab, melyben először dolgozott együtt a cseh filmtörténet legendás színészével, Rudolf Hrusínskývel. A három idősödő nőcsábász történetét bemutató mű lassan, visszafogottan, ugyanakkor sok humorral fűszerezve mesél a békés hétköznapokról és az elmúlásról.” Zalán Márk, a beszélgetés moderátora

Mivel a járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényeink befogadóképessége limitált, A RÉSZVÉTEL ELŐZETES JELENTKEZÉSHEZ (REGISZTRÁCIÓ) KÖTÖTT, AMELYET A PÁRBESZÉD HÁZA HONLAPJÁN TEHET MEG az alábbi linken:

https://parbeszedhaza.hu/esemeny/jiri-menzel-szeszelyes-nyar-faludi-645-filmklub

A részvétel alapvetően ingyenes, de kérjük, hogy lehetőségeihez mérten előzetes vagy helyszíni adományával támogassa a program megvalósulását.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járványhelyzetre való tekintettel belépéskor maszk vagy kendő viselése kötelező, valamint kérjük vendégeinket az ajánlott 1,5 méteres távolság betartására a Házban tartózkodásuk alatt.

Számunkra a vendégek biztonsága a legfontosabb, ezért igyekszünk megteremteni a lehetőségekhez képest legideálisabb körülményeket az eseményekhez, ehhez azonban az Önök együttműködésére is szükség van. Éppen ezért arra kérünk mindenkit, hogy úgy figyeljenek egymásra, ahogy azt mi is tesszük majd! Segítségül ehhez összeállítottunk egy listát, amelyet érdemes szem előtt tartani, ha úgy tervezik, részt vesznek a programunkon.

A helyzetnek megfelelően folyamatosan frissülő tájékoztató itt követhető nyomon: https://parbeszedhaza.hu/blog/tajekoztato-vendegeink-szamara

Köszönjük megértésüket, támogatásukat!

 

2020 őszi félév programja

 

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük