FILMES ZSŰRI

Pavel Lungin

1949-ben született Moszkvában. Matematikát és nyelvészetet hallgatott a Moszkvai Állami Egyetemen, majd 1976-tól a film közelébe került. Második generációs forgatókönyvíróként írt vagy féltucat filmsztorit, ám rendezésre csak 40 éves kora körül vállalkozott, nem kis sikerrel: Taxi Blues címu filmjéért 1990-ben a legjobb rendezonek járó díjjal tüntették ki a Cannes-i filmfesztiválon. 

 

 

Radu Jude

Radu Jude (1977) román rendező filmjei számos rangos nemzetközi fesztiválon szerepeltek és nyertek díjakat (többek közt Sundance, San Francisco, Los Angeles, Berlinale Forum). Harmadik nagyjátékfilmje az Aferim! a legjobb rendező Ezüst Medve-díját nyerte el a 65. Berlinalen.

 

 

 

Nagy Dénes

Nagy Dénes a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendezőként 2009-ben, Szász János osztályában. Számos rövidfilmet és dokumentumfilmet készített. Lágy eső című kisjátékfilmjét a Cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában mutatták be 2013-ban, Másik Magyarország című dokumentumfilmjét a 43-ik Rotterdam-i Filmfesztivál programjába válogatták be, a 2015-ös Seb című dokumentumfilmje pedig a 21-ik Sarajevo-i Filmfesztiválon debütált. Jelenleg Természetes fény című első nagyjátékfilmjét fejezi be, amely Závada Pál azonos című regénye alapján készült. A cselekmény a második világháború idején a megszállt Szovjetunióban játszódik egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres.

 

Lázár Kovács Ákos

Médiakutató, esztéta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet vezetője. A SIGNIS (Kommunikáció Katolikus Világszervezete) EUROPE elnöke, rendszeresen tart kurzusokat, vesz részt konferenciákon, vezet kutatásokat, publikál könyveket, tanulmányokat a kultúratudomány, a média, a film és a kommunikáció elméletkörében.

 

 

FOTÓS ZSŰRI

Gábor Enikő
Balogh Rudolf-díjas fotóművész. 1996-ban festő-, majd a posztgraduális képzés elvégzése után 1998-ban rajz- és művészettörténet tanári diplomát szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 1996-tól három éven át Pécsi József-ösztöndíjas volt. 2000-ben elnyerte a XII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé fődíját. 2008 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Műveit hazai és külföldi múzeumok gyűjteményeiben őrzik.

 

 

Haris László

Balogh Rudolf-, Demeter- és Prima-díjas fotográfus, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1964-től számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön egyaránt. Műveit különböző köz- és magángyűjteményekben őrzik.

 

 

 

Szamódy Zsolt Olaf

SZAMÓDY Zsolt Olaf (Budapest, 1956 - ) fotográfusként, a kilencvenes évektől kezdve következetesen fényképezte az emberi lét által megváltozott környezetet, legyen az épített vízpart, kikötő gyár vagy katonai erődrendszer. Életműve jelentős részét képezi a víz mint motívum használata. 1990-től tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2002-2014 a szervezet elnöki pozícióját töltötte be. E minőségében a Fotóhónap fesztivál igazgatója (2006; 2008; 2010; 2012; 2014), valamint a szervezet nemzetközi kapcsolatainak, építésében mint kurátor is részt vett, elsősorban kínai relációban (Beautiful China - Beautiful Hungary A Kínai – Magyar diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulója alkalmából, MÜPA, Budapest 2014), valamint elnöksége idején lett tagja a Szövetség az European Month of Photography szervezetnek. Balogh Rudolf- és Prima-díjas fotográfus.