23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat 2020

Díjazott alkotások

Filmes versenyprogram

FILMES KITEKINTŐ PROGRAM

FOTÓPÁLYÁZAT

ZSŰRI

KÍSÉRŐPOGRAMOK

Sajtómegjelenések

Nevezés / FILM

Nevezés / FOTÓ

Galéria

 

Megnyitó/Opening event

: : : nov. 18. 18:00

>>>megtekintés

Díjátadó/Closing event

::: nov. 21. 19:00

>>>megtekintés

 

A program a filmszemle youtube csatornáján  követhető:

>>> első nap / day 1.

>>> második nap / day 2. 

>>> harmadik nap / day 3.

>>> negyedik nap / day 4.

 

////

 

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti 23. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava a KÖZÖSSÉGBEN.

A közösség az ember legbensőbb sajátja – közösségbe születünk, közösségben éljük át életünk kisebb és nagyobb szomorúságait, csodáit. Az elzártságban is csoportokat építünk magunk és mások számára – digitális terekben is különböző csoportok tagjai lehetünk, különböző szándékok, érdekek, szenvedélyek, akarások mentén köthetünk ideig-óráig tartó szövetségeket. Az igazi közösség – amit minden chatelésünkkel, üzenetünkkel keresünk – ennél mélyebbre vonz, magasabbra repít, többet követel tőlünk – a kölcsönös sebezhetőségek és gyógyulások tereibe von be, a megérinthetőség és megszólíthatóság világát tárja fel előttünk, ennek minden kockázatával és ajándékával. A közösségben, legyen az csak elektronikus úton fenntartható egység, nincs cinkosság – a közösségben ezer kilométeres távolságok ellenére is mély, kölcsönös közelség van, a meglévő külső-belső távolságok elfogadásával és tiszteletével. A közösség szentháromságos: személyes viszony van az off- és online közösség tagjai között – úgy vagyunk teremtve, hogy létünk személyes viszonyok szövedékében születik és teremtődik napról-napra újjá.

Az ember számára közösségi léte éppen olyan fontos, mint az, hogy megismételhetetlen személy, individuum. Vallási megközelítésben az Eucharisztia már a jelenünkben megjelenítője és megvalósítója az Istennel és egymással való legbensőbb közösségünknek. Akik egy lelki kenyérből részesülnek, egy testet alkotnak.

Nevezni a fenti hívószó gondolatkörébe illeszkedő filmmel vagy fotóval lehet a szabályzatban részletezetteknek megfelelően. Az Akadémia olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.
  • Nevezési határidő: 2020. október 19.
  • A szemle időpontja: 2020. november 18-21.

(Felhivas 23. Faludi Nemzetkozi Filmszemle es Fotopalyazat 2020 KOZOSSEGBEN.pdf)

 

A Faludi Nemzetközi Filmszemléről

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány által létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 11. éve fotópályázat is társul. Az intézmény évente meghirdet egy témát, melyre korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. Az előzsűri által válogatott munkák kerülnek be a versenyprogramba, míg a fennmaradó filmeket információs vetítés keretében mutatjuk be. A filmszemle különlegessége hogy az alkotók és a zsűritagok jelenlétében nyilvános vetítés keretében mutatjuk be a filmeket, melyet azonnal szakmai értékelés is követ. A programot gazdagítják hazai és külföldi partnerfesztiválok válogatásai (Cinema Filmműhely, Busho, Jameson Cinefest), illetve retrospektív vetítések, zsűritagok filmjeinek vetítése, és egyéb szakmai rendezvények. A programsorozat minden eseménye ingyenesen látogatható.

A filmszemle célja

A rendezvény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el társadalmi kérdésekről, és kreativitásra buzdítsa az alkotókat. Fontos továbbá, hogy a pályázóknak lehetőséget kínáljunk a megjelenésre, az egymással és a szakmával való kapcsolatteremtésre, egy olyan tér, közeg létrejöttét eredményezve ezzel, amely nyitott a világ, illetve az emberi kapcsolatok megtartó értékeire. Részvételre hívunk mindenkit vallási, etnikai, világnézeti hovatartozástól függetlenül.

Tematikus fesztivál

Minden évben egy adott témára várjuk az alkotásokat. Előző szemlék „hívószavai” voltak például a csoda, bizalom, döntés. A téma kiválasztásánál szem előtt tartjuk, hogy univerzális és motiváló legyen, jelezzen egy hiányt, tabut, problémát, egyetemes értéket, hívja fel a figyelmet egy-egy társadalmi kihívásra. A beküldött anyagok tükrözik világunk sokszínűségét, különböző vallású, kultúrájú, korosztályú pályázók nézőpontjai kerülnek a vászonra.

A zsűriről

A filmes, ill. fotós zsűriben a szakma elismert alkotói, szakértői vannak jelen, akikkel az alkotók személyesen is találkozhatnak. Az előző években többek közt Karl Markovics, Francesco Casetti, Krzysztof Zanussi, Sára Sándor, Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fekete Ibolya, Sopsits Árpád, Gelencsér Gábor, Pálfi György is részt vett a filmek értékelésében, továbbá a fotópályázatok elbírálásában Haris László, Pályi Zsófia, Stalter György, Benkő Imre, Pilló Ákos, Bege Nóra.

A program alatt és után a fotós, illetve a filmes előzsűri konzultációt tart az alkotók számára, ezzel is elősegítve a szakmai diskurzust.

Nemzetközi Filmszemle

Az évek során a világ minden tájáról érkeztek filmek, melyek a meghirdetett témán túl szemléltették az adott ország lakóinak mindennapi nehézségeit, az őket foglalkoztató kérdéseket. A fesztivál egy találkozó a nemzetek között is, hiszen minden évben vendégül látunk külföldi alkotókat is, akik így megismerkedhetnek a magyar kultúrával.

A Filmszemle számokban

Az 1996-ban megrendezett első filmszemle óta közel 1400 film és 600 fotográfia gazdagította tevékenységünket (filmszemlét, fotókiállítást, filmklubjaink és nyári vetítéseink programját, grafikai anyagaink és internetes megjelenésünk képi világát). Az utóbbi években a pályázó filmek száma meghaladta a 300-t. Az összes látogató szám átlagban mintegy 1200 fő. Tavaly a szemlére 30 országból küldtek be filmeket. A 12-17 éves iskolásoktól a 60-70 évesekig minden korosztály képviseltette már magát a nevezők között, de leginkább a 18-30 évesek, közülük is egyetemi vagy főiskolai hallgatók pályáznak.
Az elmúlt 20 év során voltak olyan számunkra készített és a szemlén díjazott filmek, amelyek későbbi nevezések során nemzetközi elismeréseket szereztek. Az előző szemlére beérkezett több mint 400 filmből az előzsűri 52 filmet válogatott be a versenybe. A filmmel párhuzamosan fotóval is lehetett jelentkezni. A közel 170 pályamű közül 23 került kiállításra. A bemutatott filmek illetve kiállított fotók megtekintése díjtalan, akárcsak a szemlére való nevezés.

Célunk művészeti programokat is felkínálni nemcsak a jezsuita rend programjai iránt érdeklődőknek, hanem a fotó- és  filmművészetet kedvelőknek is.

A beküldött alkotásokat nem csak a szemlén használjuk fel, hanem a későbbiekben oktatási célokat szolgálnak. A filmekből válogatva olyan online segédanyag készül első sorban pedagógusok számára, ami ideális beszélgetések kíséréséhez, tanórai vagy egyéb csoportos feldolgozáshoz.

2019 - Hívás

2017 - A Másik

2016 - Irgalom

Korábbi évek szemléi

Rólunk írták – Faludi Filmszemlék

Mit írtak a filmszemléinkről a korábbi években? Erről olvashatnak!
"A versenybe beválasztott filmeket az Uránia Filmszínházban tekinthette meg a közönség 2014. november 28–29-között. Ezeken a napokon Krzysztof Zanussi-val, Fekete Ibolyával, Lázár Kovács Ákossal és Nagy Viktor Oszkárral beszélgethettek a jelenlévők a filmekről. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben, a Karmák - Hétköznapi hősök című filmsorozat 8. epizódja nyerte a XVIII. Faludi Filmszemle fődíját dokumentumfilm kategóriában, valamint a Duna Televízió különdíját is."

Északi Támpont

2016. aug. 25.

Egy spanyol kisjátékfilm, egy német dokumentumfilm és egy orosz kísérleti film nyert a 21. Faludi Nemzetközi Amatőr filmszemlén szombat este a budapesti Art+Cinema moziban. Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas rendező, a zsűri elnöke a díjkiosztón kiemelte: sokszor nehéz meghúzni a határt az amatőr és a profi filmesek között, az azonban biztos, hogy az amatőröknek is folyamatosan fejlődni, tanulni kell. Hozzátette: sok ügyesen megtalált, szép témát feldolgozó filmet láttak, a formai megvalósítás azonban sokszor elmaradt színvonalában a téma fontosságától. A zsűri két magyar filmes egyetemistát különdíjjal jutalmazott: Barkóczi Noémi Second Hand és Pataki Szandra Wireless című filmjét. Lázár Kovács Ákos, a Signis Europe elnöke, a szemle szakmai vezetője azt hangsúlyozta: a Faludi Filmszemle 21 éve működő „kulturális találkozóhely”, ahol a különböző országokból és Magyarországról érkezett, egymástól nagyon eltérő világ- és önértelmezésű amatőr alkotóközösségek találkozhatnak és folytathatnak párbeszédet egymással és a zsűriben dolgozó filmes szakemberekkel."

Filmtekercs

2017. nov. 19.