Kéthetente a DOKU filmklubban dokumentumfilmekkel várjuk vendégeinket!

Helyszín: Premier Kultcafé
(1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

Legközelebbi vetítések

12.04. Imre Loránd Balázs: Menjek/maradjak: édes otthon // DOKU

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.

Pilinszky barátságairól és szerelmeiről

Borda Máté reflexiója - Csillaghálóban II.

DOKU Filmklubról

Hármas céllal hoztuk létre 2004-ben az Uránia Nemzeti Filmszínházban dokumentumfilm-klubunkat (váltakozva a játékfilmes klubbal). Elsőként azért, hogy fórumot teremtsünk a dokumentumfilm műfajának, jelentős filmjeinek és alkotóinak, és kapcsolatokat építsen a szakma és a közönség között, másrészt azért, hogy minőségi alternatívát kínáljunk, harmadrészt a közösségi élet fejlesztését a valóság képeinek elemzései segítségével.

A filmklub különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy rég elfedett, időnként dobozba zárt filmeket vetítünk újra, hanem minden esetben meghívjuk a film alkotóját, a téma szakértőjét, esetleg szereplőit. Szándékaink szerint a filmklub ízelítőt ad a magyar  dokumentumfilm elmúlt 50 évéből.

A vetítést követő beszélgetéseken azt a kérdést is vizsgáljuk, hogy van-e létjogosultsága a dokumentumfilmeknek, illetve miért hiányzik mindennapjainkból ez a műfaj, amely a társadalomnak állít tükörképet. A filmklub igyekszik a társadalmi események, kulturális évfordulók időpontjait figyelembe venni filmjei választásaival.

Célunk a látogatók filmes ismereteinek kiszélesítése a magyar dokumentumfilmekben, és a könnyebb eligazodás a filmek által bemutatott társadalmi valóságban. Az alkotók a filmen túl rendszerint körvonalazzák a filmes helyzetet, és az általuk tapasztalt társadalmi valóságot.

2019 ŐSZI PROGRAM

szept. 11. PAPP GÁBOR ZSIGMOND: KETTÉVÁLT ORSZÁG (2017) 92’

10 jobboldali(nak mondott) és 10 liberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltozásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Dokumentumokkal fűszerezve.

 

szept. 25. MISPÁL ATTILA: CSILLAGHÁLÓBAN II. (2019) 52’

Miként volt jelen Pilinszky János életében a barátság és a szerelem, hogyan mosódtak a határok, hol érhető tetten ennek lecsapódása költészetében.

 

okt. 9. SIMONYI BALÁZS: ULTRA (2017) 83’

246 kilométer futás, benne egy 1200 méter magas hegy is, 36 óra a szintidő. Ez a Spartathlon. Kivel versenyez, aki ezen elindul?

 

okt. 23. PAJER RÓBERT: A NÉMA TÜNTETÉS (2016) 52’

1957-ben a fővárosi Toldy Gimnázium diákjai, néma sorfallal emlékeztek az egy évvel azelőtti eseményekre. A rendszer nem hagyta szó nélkül. Az osztály történelem tanárát Antall Józsefnek hívták.

 

nov. 6. LENGYEL GYULA-ORBÁN ÁGNES: NEM LEHET NYUGTUNK (2006) 53’

Halász Péter a csángók szenvedélyes kutatója 80 éves.1966-ban járt először csángóföldön. Újból útnak indul Külsőrekecsinbe, hogy megkeresse régi ismerőseit 40 évvel ezelőtt készült fotókkal a tarisznyájában.

nov. 20. NOVÁK TAMÁS: GAME OVER - AVAGY HOGYAN ÖLTÜK MEG A FUTBALLT (2016) 52’

A foci varázsa, a mögötte rejlő üzlet és a sportfogadás árnyoldalai. Lehet-e tiszta a játék vagy ez már végleg a 22-es csapdája?

dec. 4. IMRE LORÁND BALÁZS: MENJEK/MARADJAK: ÉDES OTTHON (2017) 69’

Fiatalok, akik ambíciókkal kiköltöztek Londonba, New Yorkba. Vannak, akik már vissza is jöttek. Három család és az újrakezdés nehézségei.

dec. 18. SÍVÓ JÚLIA: A FOLYÓ MÁSIK PARTJA (2011) 52’

A hajléktalan szálló lakói színdarabot próbálnak, mellyel nemzetközi fesztiválra készülnek. Film a reménybeli „másik partról”.

2019 tavaszi program

Jan. 30. Gulyás János: Lujos Kő Pál Szobrászművész Portréja (2013) 52’

A film nemcsak Kő Pál, az invenciókban gazdag szobrász művészetét, hanem sokoldalú és színes egyéniségét is megmutatja.

 

Feb. 13. Domokos János: A te neved (2018) 53’

A Szent Egyed Közösség kapcsán egy különös baráti társaságot ismerhetünk meg tevékenységük egyik ágán, a hajléktalan emberek gondozásán keresztül.

 

Feb. 27. Bálint Arthur: Ikrek (2005) 70’

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár. Egész nap serényen dolgoztak a mezőn, de néha szakítottak időt a lelkük szépítgetésére is.

 

Márc. 13. Tóth Péter Pál: Kodály Katonája – Szőnyi Erzsébet zeneszerző portréja(2013) 51’

Az egykori Kodály tanítvány vall életéről, művészetéről.

 

Márc. 27. Szalay Péter: „Tündér remények” (dokumentmesszé) (2018) 23’; Szalay Péter: Vázlat prófétákról (2017) 30’

A geszti kastély a két miniszterelnököt adó Tisza család birtoka volt. A történelem súlya elhomályosítja a költészetre fogékony leszármazott, Tisza Domokos tragikus sorsát.

Ez a rendhagyó film Balázs Imre festőművész nekrológja, mely egyben határon túli művészek arcképcsarnoka.

Ápr. 10. Gulyás Gyula: Kifutás – Vonzások és vallomások Arkasa Hudozsnyik – Galgóczy Árpád életéből és emlékeiről (2009-2018) 103’

A Gulág-táborban szeretett bele az orosz költészetbe. Lágerlakóból lett az orosz irodalom tolmácsolója

Ápr. 24. Mispál Attila: Csillaghálóban I. /Emlékek Pilinszky János európai útjairól/ (2015) 53’

A költő az 1960-as évek második felében rendszeresen utazott Franciaországba és Angliába. barátságokból és szerelmekből szőtt kapcsolati háló egyben írásművészetét is táplálta.

Máj. 15. Surányi Z. András: Két hét pihenő (2004) 70’

Deme Márika 1947-ben árvalányként került a hét gyermekes Visky Ferenc református lelkész családjához egy kis pihenőre. A két étből közel hatvan év lett.

Máj. 29. Osgyáni Gábor: Be nem gyógyult sebek (2017) 52’

Hosszú évtizedekig csak hallgatni lehetett a málenkij robotról, a gulág táborok borzalmairól. A túlélők egy csoportja elindul egykori megaláztatásaik színterére.

Bérlet- és jegyinformáció

Visszatérve korábbi évek jól bevált hagyományaihoz, ismét lehetővé tesszük filmklub bérlet igénylését. A bérlettel kedvezményesen váltható jegy, illetve bérlettel rendelkező nézőink számára fenntartjuk a helyeket. A bérletek száma limitált, és az adott félév alkalmaira érvényes. Doku illetve 6.45 filmklubokra a bérlet külön váltható.

  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU filmklub bérlet: 1200 Ft

Jegyek és bérletek vetítések előtt a  jegypénztárnál válthatóak a Premier Kultcaféban.


Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

6.45 filmklub

Vászonkrisztus sorozat