Kéthetente a DOKU filmklubban dokumentumfilmekkel várjuk vendégeinket!

Helyszín: Premier Kultcafé
(1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

Legközelebbi vetítések

06.16. / MEGLEPETÉS / DOKU filmklub

A tavaszi félév utolsó DOKU filmklubja Buglya Sándorral.

05.29. / Osgyáni Gábor: Be nem gyógyult sebek / DOKU filmklub

Miért fontos a kegyelet-teljes emlékápolás? A társadalom elemi érdeke, hogy ennyi év eltelte után lehetőség nyíljon a traumák okozta mély […]

Két hét pihenő, dokumentumfilm, DOKU filmklub

Máj. 15. / Surányi Z. András: Két hét pihenő/ DOKU

Deme Márika (Nényuka) 1947-ben tizenhét éves korában  árva leányként került a hétgyermekes Visky családhoz két hét pihenőre.  A két hét […]

DOKU Filmklubról

Hármas céllal hoztuk létre 2004-ben az Uránia Nemzeti Filmszínházban dokumentumfilm-klubunkat (váltakozva a játékfilmes klubbal). Elsőként azért, hogy fórumot teremtsünk a dokumentumfilm műfajának, jelentős filmjeinek és alkotóinak, és kapcsolatokat építsen a szakma és a közönség között, másrészt azért, hogy minőségi alternatívát kínáljunk, harmadrészt a közösségi élet fejlesztését a valóság képeinek elemzései segítségével.

A filmklub különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy rég elfedett, időnként dobozba zárt filmeket vetítünk újra, hanem minden esetben meghívjuk a film alkotóját, a téma szakértőjét, esetleg szereplőit. Szándékaink szerint a filmklub ízelítőt ad a magyar  dokumentumfilm elmúlt 50 évéből.

A vetítést követő beszélgetéseken azt a kérdést is vizsgáljuk, hogy van-e létjogosultsága a dokumentumfilmeknek, illetve miért hiányzik mindennapjainkból ez a műfaj, amely a társadalomnak állít tükörképet. A filmklub igyekszik a társadalmi események, kulturális évfordulók időpontjait figyelembe venni filmjei választásaival.

Célunk a látogatók filmes ismereteinek kiszélesítése a magyar dokumentumfilmekben, és a könnyebb eligazodás a filmek által bemutatott társadalmi valóságban. Az alkotók a filmen túl rendszerint körvonalazzák a filmes helyzetet, és az általuk tapasztalt társadalmi valóságot.

2019 tavaszi program

Jan. 30. Gulyás János: Lujos Kő Pál Szobrászművész Portréja (2013) 52’

A film nemcsak Kő Pál, az invenciókban gazdag szobrász művészetét, hanem sokoldalú és színes egyéniségét is megmutatja.

 

Feb. 13. Domokos János: A te neved (2018) 53’

A Szent Egyed Közösség kapcsán egy különös baráti társaságot ismerhetünk meg tevékenységük egyik ágán, a hajléktalan emberek gondozásán keresztül.

 

Feb. 27. Bálint Arthur: Ikrek (2005) 70’

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár. Egész nap serényen dolgoztak a mezőn, de néha szakítottak időt a lelkük szépítgetésére is.

 

Márc. 13. Tóth Péter Pál: Kodály Katonája – Szőnyi Erzsébet zeneszerző portréja(2013) 51’

Az egykori Kodály tanítvány vall életéről, művészetéről.

 

Márc. 27. Szalay Péter: „Tündér remények” (dokumentmesszé) (2018) 23’; Szalay Péter: Vázlat prófétákról (2017) 30’

A geszti kastély a két miniszterelnököt adó Tisza család birtoka volt. A történelem súlya elhomályosítja a költészetre fogékony leszármazott, Tisza Domokos tragikus sorsát.

Ez a rendhagyó film Balázs Imre festőművész nekrológja, mely egyben határon túli művészek arcképcsarnoka.

Ápr. 10. Gulyás Gyula: Kifutás – Vonzások és vallomások Arkasa Hudozsnyik – Galgóczy Árpád életéből és emlékeiről (2009-2018) 103’

A Gulág-táborban szeretett bele az orosz költészetbe. Lágerlakóból lett az orosz irodalom tolmácsolója

Ápr. 24. Mispál Attila: Csillaghálóban I. /Emlékek Pilinszky János európai útjairól/ (2015) 53’

A költő az 1960-as évek második felében rendszeresen utazott Franciaországba és Angliába. barátságokból és szerelmekből szőtt kapcsolati háló egyben írásművészetét is táplálta.

Máj. 15. Surányi Z. András: Két hét pihenő (2004) 70’

Deme Márika 1947-ben árvalányként került a hét gyermekes Visky Ferenc református lelkész családjához egy kis pihenőre. A két étből közel hatvan év lett.

Máj. 29. Osgyáni Gábor: Be nem gyógyult sebek (2017) 52’

Hosszú évtizedekig csak hallgatni lehetett a málenkij robotról, a gulág táborok borzalmairól. A túlélők egy csoportja elindul egykori megaláztatásaik színterére.

Néhány fontos információ

Visszatérve korábbi évek jól bevált hagyományaihoz, ismét lehetővé tesszük filmklub bérlet igénylését. A bérlettel kedvezményesen váltható jegy a vetítésekre, két teljes jegy árát takarítva meg ezzel. A bérlet másik előnye a garantált bejutás a vetítésre, mivel bérlettel rendelkező nézőink számára fenntartjuk a helyeket. A bérletek száma limitált, és a tavaszi félév 10 alkalmára érvényes. Doku illetve 6.45 filmklubokra a bérlet külön váltható.

  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU Faludi Filmklub bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU Faludi Filmklub bérlet: 2000 Ft

Bérlet vetítések előtt a  jegypénztárnál vásárolható.


Filmklubunkat az NKA és a Magyar Filmklub Szövetség támogatja.

6.45 filmklub

Vászonkrisztus sorozat