Párkapcsolati műhelysorozat / párkeresőknek és pároknak

A magyar jezsuita provincia által meghirdetett Közösség éve gondolatköréhez kapcsolódva a sorozat négy házaspár életébe enged bepillantást egy ötrészes sorozat levetítésével. A sorozatban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat. A házaspárok megtapasztalták, hogy a nehézségek lehetőséget is rejtenek a növekedésre, a kapcsolat erősítésére. A filmekben láthatóvá válik, hogy a krízist teremtő módon be tudták építeni a kapcsolatukba, mely így gazdagodott. A filmek párkapcsolatban élők, fiatal és idősebb párok, házasok és közösségek számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy saját kérdéseikről beszélgessenek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a filmekből akkor is sok értékes szempontot kaphat a néző, ha az adott epizód fő témájául szolgáló kérdéskörrel nem volt dolga. A megküzdési technikák, az őszinte megosztások sok hasznos szempontot és kérdésfelvetést kínálnak.

1/6. Ami van, annak szabad lennie

A Családban maradva című dokumentumfilmek négy család életébe engednek bepillantást. A 20-30 perces filmek közvetítésével összekapcsolt alkalmakon a Párbeszéd Háza és Faludi Ferenc Akadémia igazgatója, ill. mentálhigiénés szakemberek adnak szempontokat a párkapcsolati műhely résztvevőinek.

Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Az első alkalom vendége: Varga Péter Pius pszichodráma vezető.

Egy beteg gyermek érkezése krízist jelenthet minden házaspár számára. Az elhidegülés után a türelmes hűséggel fejlődő egymás iránti figyelemhez, az újra egymásra találáshoz adhat szempontokat ez az epizód.

A sorozat további alkalmai:

  • május 12. – Mindennapi döntés. Vendég: Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője
  • május 19. – Jobban szeretem, mint az igazamat. Vendég: Héjj-Csizmazia Gyopár pszichodráma vezető
  • május 26. – Vajon milyen virág lehet? Vendég: Baják Gábor pszichológus
  • június 02. – Szabadon szeretve. Vendég: Kiss Didák OFM családterapeuta
  • június 06. – Vissza- és előretekintés. Összefoglalás. Meghívottak: a sorozat vendégei és nézői.

A sorozat elemei egy műsorként is minőségi kikapcsolódást jelentenek – sorozatként családközpontú párkapcsolati kultúra elsajátításához vezethet közelebb.

1. Az első részben rövid bemutató beszélgetésre kerül sor, ahol a sorozat céljait és módszertanát ismertetik. Résztvevők: egy animátor (Sajgó Szabolcs SJ), egy meghívott előadó, akik segítenek a nehézségek értelmezésében, a problémával való szembenézésben. A film bemutatása után kerül sor rövid beszélgetésre, majd interaktív formában „betelefonálós” módon néhány tévénézői kérdésre, észrevételre és válaszokra is sor kerülhet

2-5. A következő részek úgy módosulnak, hogy a műsor első részében rövid reflexiókat hallunk az időközben beérkezett nézői megjegyzésekhez, amelyek az előző résszel kapcsolatban érkeztek és sor kerül egy rövid összefoglalásra, tanulságok levonására. A műsorok további részei megegyeznek az első résszel.

6. A sorozatot követő, a műsort lezáró hatodik műsoregységben visszatekintés történik az előző műsorfolyamra. Meghívott vendégek tesznek pontokat az elvarratlan beszélgetések, kérdések végére. Lehetőség nyílik itt is a hallgatóknak a betelefonálásra, illetve bemutatásra kerülnek bejátszók az előző részek legtanulságosabb belátásairól.

Az alkotók és a szervezők szeretettel várnak mindenkit a képernyők elé, aki házasságban él vagy abban szeretne élni.

A műsor weboldala: https://katolikus.tv/elo-adas/

Az esetleges kérdéseket a [email protected] címre kérjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük