Bereményi Géza: A tanítványok (1985) 100′

A Kossuth- és József Attila-díjas író, Balázs Béla-díjas filmrendező Bereményi első filmje éppoly erőteljes vizuális kaland volt a nyolcvanas évek filmgyártásában, mint amilyen emlékezetesek voltak a Cseh Tamásnak írt dalai vagy novellái. A tanítványok szokatlan időutazás a II. világháborúba sodródó Magyarország; a közigazgatást technokrata módon átszervező Magyary-intézet, és a nyolcvanas évek elejének kallódó fiataljai között. Meghökkentő intenzitással megrajzolt értelmiségi hősei légüres térben mozognak, képviseljék a hagyományt (Teleki Pál), a minden politikát kiszolgáló szakmaiságot (Magyary Zoltán) vagy a reális falukutatást (Török Imre).

A beszélgetés moderátora Szekeres Csaba rendező. Ajánlója a filmhez:

“Írt filmet Lányi Andrásnak (Tíz év múlva – 1978) és András Ferencnek (Veri az ördög a feleségét – 1977), a Megáll az időt életrajzi regénynek szánta eredetileg, aztán forgatókönyv lett a történet, olyan kultikus mondatokkal, hogy >>Jó, hát akkor itt fogunk élni<<. És csak ezek után alakult úgy, hogy Bereményi Géza nem csupán írta, hanem rendezte is a filmet. A filmjét. Ez lett az 1985-ös ‘A tanítványok’, amely egy mára már kevéssé ismert, ám annál nagyobb jelentőségű jogászprofesszornak, Magyary Zoltánnak a történetét dolgozza fel, aki nem mellesleg Teleki Pálnak volt egykori barátja és akadémikus kollégája. A történet főhőse azonban nem Magyary, hanem annak tanítványa, Fehér József (Eperjes Károly), a tanyasi fiú, akit tudásvágya kiemel a paraszti környezetből. De mit ér a tudás egy olyan országban, ahol a rang és a becsület hangzatos, ám üres és önző szólamai diktálnak, és tesznek tönkre emberi sorsokat – teszi fel a ki nem mondott kérdést Bereményi filmje. A válasz miatt mindenképp látni érdemes ezt a filmet, mert nem csupán filmtörténet, hanem filmjelen ‘A tanítványok’.”

 

Mivel a járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényeink befogadóképessége limitált, A RÉSZVÉTEL ELŐZETES JELENTKEZÉSHEZ (REGISZTRÁCIÓ) KÖTÖTT, AMELYET A PÁRBESZÉD HÁZA HONLAPJÁN TEHET MEG az alábbi linken:
http://parbeszedhaza.hu/esemeny/beremenyi-geza-a-tanitvanyok-faludi-645-filmklub

 

A tanítványok
magyar filmdráma, 100 perc, 1985
rendezte: Bereményi Géza
írta: Bereményi Géza (Dr. Szaniszló József emlékirata alapján)
fényképezte: Kardos Sándor
jelmez és látvány: Pauer Gyula
zene: Darvas Ferenc
szereplők: Eperjes Károly, Gelley Kornél, Rajhona Ádám, Cserhalmi György, Básti Juli, Eszenyi Enikő, Eperjes Károly id.

A tanítványok (Bereményi Géza, 1985, részlet) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

 

2020 őszi félév programja

 

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük