Puskin Mozi – 6.45 Faludi filmklub

Harminc éve halt meg John Cassavetes színész-rendező, az amerikai független film fenegyereke. 1971-ben készült filmje is (korábbi munkáihoz hasonlóan) rendhagyó módon boncolgatja a férfi-női kapcsolatok szövevényes világát.
Cassavetes főhősei egy “elidegenedett társadalom” foglyai, mégis teljesen másként, mint ahogy azt a hatvanas évek európai rendezői megfogalmazták. Filmjei úgy mesélnek kiüresedett házasságokról, kiábrádult szerelmesekről, megcsalásról, hogy közben könnyedek és szórakoztatóak is tudnak maradni.
A Minnie és Moskowitz (1971) két olyan ember, egy elhagyott nő és egy magányos férfi furcsa találkozását mutatja be, akik semmilyen szempontból nem illenek egymáshoz. A kissé bolond férfi hajszája a depressziós nő után egy fordulatos  párkapcsolati road movie-t eredményez. A film egyedi fekete humora kizökkenti a nézőt abból a dekadenciából, amit a főhősnő figurája szándékos végletességgel áraszt magából, és olyan bájos őszinteséggel mesél, hogy kedvünk van elmerülni ebben a teljesen abszurd drámában.
A színészek sokszor improvizatív játéka átélhetővé és hitelessé teszi a jeleneteket, hiányzik a történetmesélésből mindenféle didaktikusság, szimbolizmus, vagy egyéb költőiség… szinte dokumentarista “eszköztelenséggel” mesél a rendező.
A film női főszereplője, akiből a rendező ezt a csodálatosan meggyőző játékot kihozta, pedig nem más, mint Gena Rowlands, Cassavetes állandó partnere, aki egyben a felesége is volt. (Dombrovszky Linda)

• Április 03. 18.45

• Puskin Mozi

Vetítés utáni beszélgetést vezeti: Dombrovszky Linda rendező.

Jegyek és bérletek kaphatóak a Puskin Moziban.

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 Faludi filmklub bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 Faludi filmklub bérlet: 2100 Ft

Filmklubunkat az NKA és a Magyar Filmklub Szövetség támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük