Filmvetítéssel egybekötött beszélgetések társadalmi kérdésekről a Párbeszéd Házában.

  • Április 30. 18:00
  • Párbeszéd Háza (1085 Budapest Horánszky utca 20.)

Meghívott vendég: Várszegi Asztrik OSB c. culusi püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát.

Téma: bűntudat, bűnbánat, kiengesztelődés.

Kísérőfilm: Pavel Lungin: A sziget (2006) 112 perc

Anatolij fiatal katonaként nehéz választásra kényszerül, amikor a nácik fogságába esik: saját élete megmentése érdekében meg kell ölnie parancsnokát. E szörnyű tett után ortodox szerzetesek mentik meg, és adnak neki otthont, Anatolijból pedig szerzetes lesz. A férfi még harminc évvel a szörnyű események után sem képes szabadulni a bűntudattól, pedig közben – különleges képességének hála, híres gyógyító, sokak számára valóságos szent lesz. Egy nap aztán váratlan vendég érkezik a szigetre, ahol Anatolij él.

“Pavel Lungin  A sziget (2006) című alkotása nem keres mellékvágányokat, “toronyiránt” történetet mesél el: egy évtizedekkel ezelőtt elkövetett bűn árnyékában élő szerzetes látszólag problémamentes életét állítja középpontjába. Anatolij atya bárki lehetne, nincs benne első látásra semmi különleges, olyan, mint egy közülünk – mégis, ahogyan a film során elhordozza és ahogyan “kidolgozza” magából a sötét és kemény titkot, megvilágít számunkra néhány alapkérdést. Ezek a kérdések bármely triviálisnak tűnnek, mindenki számára befogadhatóak, mégis, a maguk konkrétságában, testközeliségükben folyton meglepnek, meglesnek bennünket. Kiderül, hogy minden bűn és minden bűnös sajátos, egyedi, megismételhetetlen, titokzatos “eset”. És mégis, a bűnverkli szinte mindig mindannyiunknál ugyanaz: talán azért is, mert hiába gyónunk meg valamit százszor, ezerszer, ha nincs bennünk élő hit abban, akinek ereje van a bűnöket megbocsátani, ha már mi magunknak és ezzel természetesen másoknak sem tudunk kiengesztelődést ajánlani és elfogadni. Kell valami fogódzó, hogy beleejthessük egész emberségünket abba a látszólag reménytelen helyzetbe, amit a halál, esetünkben a lelki halál jelent számunkra. A bűn, a személyiség széthullásának jele, mindaz, ami segíthet bennünket romjaink összegyűjtésében és értelmes egészbe történő átrendezésében egészen egyszerű módon kerül elő a filmben.
A traumák velünk élnek, legyenek ezek történelmi léptékűek, vagy magánéletiek. Mit ajánlhatunk egy traumatizált világban egy traumatizált léleknek – erről szól filmklubunk következő beszélgetése.” (Lázár Kovács Ákos)

Házigazda: Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs SJ

 

Sorozatunk filmek és beszélgetések metszeteiben születik, alakul. Nem Jézus történeti személyét, hanem a Krisztus ihlette megváltás-utak vászonra fogalmazásait tárja fel, mindezt folyamatosan társadalmunk változásairól, folyamatairól szóló beszédterek közé helyezve. A vetítések utáni beszélgetésekben, a kultúra és a vallás szerves egységében a politika, a gazdaság, a tudomány, a művészet és más részrendszerek avatott és ismert képviselői osztják meg gondolataikat az aktuális film által felvetett társadalmi folyamatokról.

A filmművészek filmjeikkel, a meghívott vendégek véleményeikkel hozzák létre a beszélgetés-tereket. Vetítések és beszélgetések minden hónap utolsó keddjén.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük