A vetítést követő beszélgetés vendége a film rendezője, Almási Tamás.

Almási Tamás: Kitüntetetten (2001) 51’

A filmben azok a nyugdíjas varrónők emlékeznek vissza az 1970-es évekre, akik 1978-ban a József Attila szocialista brigád tagjaként Állami Díjban részesültek.

“…Akkoriban még lehetett sétálgatni a Parlament előtt, nem kellett kordonon átvetnünk magunkat. 1978-at írtunk, s munkás-paraszt kormányunk minden év április 4-én átadta a kiválasztottaknak az az évi Kossuth- és Állami Díjakat…”

Ültek a kiválasztottak ünneplőben, és alig várták, hogy nevük elhangozzék. Először persze a művészeké – abban az esztendőben Darvas Iván és Kocsis Zoltán -, csak utánuk jöhettek a “politikaiak”. Ők, tizennégyen nemigen tudtak figyelni a végeérhetetlen beszédekre. “Kétszer voltam a Parlamentben, ’53-ban és ’78-ban. Azóta, ha nézem a tévében a közvetítéseket, mindig az ünnepség jut az eszembe” – meséli Geiger Zoltánné.
Tizennégyen voltak, és akkor már évek óta dolgoztak együtt. Szabták és varrták és futószalagra tették a ruhákat Zalaegerszegen. Az ő történetüket eleveníti fel Almási Tamás Kitüntetetten címu dokumentumfilmje.
A brigádban – József Attila Szocialista Brigád – persze többen is dolgoztak, de ők tizennégyen már öt évnél régebben. A díj átvételekor még nem is sejtették, hogy harmincezer forint úgy harmincezer, hogy mindenkinek. Nem összesen. De kellett is: lakástörlesztésre, bútorrészletre, még magnóra is futotta belőle.
Ma már egyikük sem emlékszik, mikor és miért szakadt vége a brigádosdinak. Talán a rendszerváltáskor, talán már előbb. de egyszer csak nem volt már sem összetartás, se társadalmi munka.
A brigádból ma már csak tizenhárman élnek. Ha találkoznak is, csak ritkán. ’78 óta senki nem kereste őket, a kiemelt nyugdíj, a társadalmi megbecsülés mind ígéret maradt. Néha nosztalgiáznak sosemvolt aranykorok után, hiszen tizennégyüknek megadatott pár órára, hogy a munkásosztály színe-java legyenek. Tudták már akkor is, hogy valóban csak pár órára.”

 

Mivel a járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényeink befogadóképessége limitált, A RÉSZVÉTEL ELŐZETES JELENTKEZÉSHEZ (REGISZTRÁCIÓ) KÖTÖTT, AMELYET A PÁRBESZÉD HÁZA HONLAPJÁN TEHET MEG az alábbi linken:

https://parbeszedhaza.hu/esemeny/almasi-tamas-kituntetetten-faludi-doku-filmklub

A részvétel alapvetően ingyenes, de kérjük, hogy lehetőségeihez mérten előzetes vagy helyszíni adományával támogassa a program megvalósulását.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járványhelyzetre való tekintettel belépéskor maszk vagy kendő viselése kötelező, valamint kérjük vendégeinket az ajánlott 1,5 méteres távolság betartására a Házban tartózkodásuk alatt.

Számunkra a vendégek biztonsága a legfontosabb, ezért igyekszünk megteremteni a lehetőségekhez képest legideálisabb körülményeket az eseményekhez, ehhez azonban az Önök együttműködésére is szükség van. Éppen ezért arra kérünk mindenkit, hogy úgy figyeljenek egymásra, ahogy azt mi is tesszük majd! Segítségül ehhez összeállítottunk egy listát, amelyet érdemes szem előtt tartani, ha úgy tervezik, részt vesznek a programunkon.

A helyzetnek megfelelően folyamatosan frissülő tájékoztató itt követhető nyomon: https://parbeszedhaza.hu/blog/tajekoztato-vendegeink-szamara

Köszönjük megértésüket, támogatásukat!

 

2020 őszi félév programja

 

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük