Online, interaktív formában folytatódnak a Faludi filmklubok. A heti váltásban szerdánként megrendezésre kerülő vetítéseken és az utánuk következő Zoom-műhelybeszélgetéseken az adott film filmes házigazdái várják a filmklub résztvevőit a filmeket követő online beszélgetésekre. A filmekhez csak regisztrálni kell itt a Párbeszéd Háza honlapján, és  a regisztrációkor megadott e-mailcímre elküldjük a film hozzáférését, illetve a film utáni Zoom-beszélgetés azonosító kódjait, hogy beléphess az interaktív beszélgetés terébe. Várunk a régi barátsággal!

>>> REGISZTRÁCIÓ a Párbeszéd Háza honlapján

 

***

Akira Kurosawa: Sanjuro (1962, 96′)

“A Sanjuro reagál a hatvanas évekre Japánban is kiéleződő generációs konfliktusra, illetve az évtized folyamán utcára vonuló diákmozgalmakra. Az előző részben megismert köpönyegforgató, magányos antihős paradox módon itt gunyorosan oktatja ki a csapatmunkáról egy falu hamisan megvádolt és a korrupt helyi hatalmasság által fogságba ejtett tisztviselőjének kiszabadítására induló fiatal szamurájokat. Ismét egyén és csoport állnak tehát szemben, ám Kurosawa a nemzedékek közti ellentétek ábrázolásával a modern mellett ezúttal egy konzervatívabb üzenetet is megfogalmaz főhőse szavain keresztül. A zabolázatlan renegát harcos, Sanjuro ugyanis csapattá neveli a zöldfülű ifjakat, és az utolsó kardpárbaj után önmagát is kritizálva fegyelemre inti őket. „A jó kardok hüvelyükben maradnak” – ismétli a történetben korábban egy idősebb gésa által hozzá intézett szavakat. Figyelmeztetés ez az évtized elején utcákra vonuló újbaloldali, rendőrökkel összecsapó diákok és tulajdonképpen az utókor alkotói (a giccsbe hajló Az utolsó szamuráj, vagy a fantasy-blődlinek ígérkező 47 ronin készítői) felé. Hiszen A testőr vagy a Sanjuro nem azért váltak klasszikussá, mert sokat kardoznak bennük, hanem mert képesek voltak megragadni a japán kultúra és mentalitást lényegét.” Filmvilag.hu

A vetítést követően beszélgetés Varsányi Ferenc rendező moderálásával.

  • 2021. június 2.
  • Zoom beszélgetés kezdési időpontja 20:00 óra. 

A zoom beszélgetésbe való belépés adatai:

Párbeszéd Háza is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Akira Kurosawa: Sanjuro // Faludi 6.45 filmklub
Time: Jun 2, 2021 08:00 PM Budapest

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/98866980905?pwd=MjRIbkJ6K2o5a2xlN3hTZHR5aDBkUT09

Meeting ID: 988 6698 0905
Passcode: 360575

 

***

A Párbeszéd Házában működő Faludi Film és Média heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2021 tavaszi félévének programja egyaránt válogat filmtörténeti klasszikusok és nemzetközi ill. magyar kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük