A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel új lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képe: Till Zoltán: Valami mozog a felszín alatt (2018, 80×80, Olaj-Vászon)

Képemen egy sűrű erdőrészlet jelenik meg, ködös, titokzatos fényviszonyoknál. Ezek az erdőségek az elvárosiasodó és beépülő világban egyre inkább oázissá válnak. Bennük megannyi élőlény otthona, ami már csak ezekben a zöld “szigetekben” megtalálhatóak, életterük fogyatkozik, távol a civilizációtól, ez egy másik világ kezdete.  

Számomra ebből a rengetegből egy szarvasbogár képe emelkedik ki, amely az összes erdei élőlény közül a legnemesebbnek tűnik. Kicsi és mégis robosztus felépítésű, elveszve a lombokban, különleges és egyedi élőlény összetéveszthetetlen karakterrel, jellegzetes formája megihleti a képzeletet.  Számomra a tudatosságot, a lélek legbelső magját jelképezi, a jót és igazat, a teljességgel való kapcsolatot ill. közeledést hozzá. 

A bogár részben áttetsző teste erősíti az eltűnés és a természettel való összeolvadás érzését, kötődését a az életteréhez. Az erdőhöz képest a parányi bogár csak egy apró része az egész természeti szisztémának, mégis ezen élőlények ezrei adják ki az erdő lelkét, lényegét. A felnagyított képen alkalom adódik részletesen megszemlélni, így általa felülemelkedni a mindennapi problémákon és alámerülni a természet teljességébe.” Till Zoltán

A kép irányára: 200.000 Ft

Maczkó Erzsébet: ÉGI-FÉNY 4.

kép 1 / 37

„A fotó- és képzőművész Maczkó Erzsébet kozmikus látomása az ÉGI-FÉNY 4. című nagyméretű fotografikán mindenekelőtt a fénylő színek – a kék és a fehér – dekoratív formái ragadják meg a nézőt. S a figyelmesebb szemlélő előtt feltárul a művésznő mély lelkéből fakadó üzenet is: a teremtett világ csodája láttán, a Teremtő dicsérete! Az Ég felhőiben megláthatjuk az angyalokat is, akik nagy örömmel és tisztelettel imádják Istent. A mű középpontjában feltűnik a Kereszt és a Kehely Jele, Jelképe, amely a Mindenséget teremtő Isten csendes, titokzatos, de állandó jelenlétére utal a világban, aki személyesen szereti az általa teremtett embert, akit Ő a fénylő, örök boldogságába kíván részesíteni.” prof. emerita Dr. Prokopp Mária művészettörténész A kép megvásárolható, érdeklődni a 36 30 611 3922 telefonszámon lehet.

A hét képei voltak:

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük