A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel új lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képeNÉMETH VALÉRIA: NAPVILÁG – Nap és pajzs az Úr /zsoltárok: 84.12/

Kerámia mérete: 72×72

A ragyogó napkorong Isten uralmát hirdeti, amely fényével árasztja el és élteti ezt a világot. A pajzs minden időben a védelem eszközeként Isten gondoskodó szeretetéről, óvó-védő hatalmáról beszél. A kerámia terrakotta alapra készült színes mázak és lüszter használatával. A lüsztermáz Isten fény-voltát hangsúlyozza, amely azonban színeire bomolva, számtalan módon árad a földi világra, a mi életünkre. Ugyanakkor a pajzs-forma középpontja forogva kiemelkedik, így mozgásban tartja és energiával látja el a mindenséget.

Németh Valéria:

„A szatmári Erdőháton születtem és töltöttem gyermekkoromat. Kerámiával a főiskolai évek alatt kezdtem el foglalkozni Debrecenben Molnárné Ötvös Tünde tanítványaként. Később angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár oklevelet is szereztem a Debreceni Egyetemen. Négy gyermek édesanyja vagyok.
Az első érintéstől fogva tudtam, hogy az agyag nekem természetes közegem, egy életre szóló nagy szerelem. A kerámiában egyszerűen fogalmazok – lényegre törően és mindenki számára érthetően akarom átadni mind azt, amit a világból meglátok. Átírni valami módon az örök érvényű dolgokat a mának, a modern kor emberének, úgy hogy a dolgok időtlen szépsége legbelül megmaradjon, és a jelenben gyönyörködtessen.
Egyszerű fazekas agyagot és mázakat használok. Alapelemek az élet, a fény, a mindenség, az ember, az idő és mindezek lüktetése, mozgása. Alapelvem a közvetlenségbe öltöztetett mélység. Folytonosan foglalkoztat a Teremtő és a teremtett világ viszonya.
A teremtés erejét és a teremtettség boldogságát akarom agyagba gyúrni és rajta keresztül tovább sugározni.
Számomra az agyag érintése elemi öröm, Isten adta ajándék.”

Elérhetőségek:

e-mail: [email protected]

honlap: nvaleeria.hu

telefon: +36 30 322 1191

FB: Németh Valéria /Fine Art Ceramics

A kerámiák megrendelhetők.

 

///

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük