A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel új lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

 

A hét képe – HENN LÁSZLÓ ANDRÁS: A VIRRASZTÓ

Kép mérete: 100×90 cm, vászon, technika: akril, aranyfüst, (év: 2020)

“Énok első könyvében olvasható a Virrasztók könyve (1-16. fejezet). A Virrasztók itt bukott angyalokként szerepelnek. Hibáik miatt Mikáélé börtönbe veti őket. A Virrasztók nem csak rossz tudást adtak át az embereknek, hanem az ember lányai óriásokat szültek tőlük. Meglepő és elgondolkodtató, ahogyan Énok a Virrasztókról ír:

>> A Virrasztók lázadása és bukása

Az összeesküvés

6. 1. És lőn abban az időben, miután az emberek fiai megsokasodának a földön, hogy leányaik születtek, akik bájosak és szépek voltak.

2. És amikor az angyalok, az egek fiai látták őket, kívánkoztak utánuk, és így beszéltek egymás között: „Menjünk és válasszunk feleségeket magunknak az emberek lányai közül, és legyenek gyermekeink tőlük.”

3. Erre Shemjáza, aki a vezérük volt, azt mondta nekik: „Félek, talán mégsem akarjátok majd véghez vinni e cselekedetet, úgyhogy egyedül én fogom e nagy bűn terhét viselni.”

4. Azok, válaszolva neki, ezt mondták: „Mindannyian megesküdünk; és fogadalommal kössük magunkat közös átkok alá, hogy ezen a terven nem változtatunk, hanem véghez visszük azt.”

5. Ezután mind megesküdtek és a reá jövő átkok alá közösen kötötték magukat.

6. Teljes számban kétszázan voltak, akik Járed idejében alászálltak az Árdiszra, ami a Hermon hegyének csúcsa. Azt a hegyet azért Hermonnak hívják, mert annak csúcsán esküdtek meg és vetették magukat közös átok alá.

7. Ezek a vezéreik nevei: Shemjáza, aki (fő)vezérük volt, Uraklbárméel, Rámláel, Kokábel, Támiel, Rámuel, Dánel, Ázákéel Baráqjéel, Asáel, Ármáres, Bátráel, Anánel, Szeráquel, Szamszávéel, Szatárel, Turel, Jomjáel, Száriel. Ezek voltak a tízek vezérei. <<

Engem az a pillanat foglalkoztatott és azt szerettem volna ábrázolni, amikor egy angyal még hezitál, még nem dönti el, hogy alászálljon-e, hogy bukott angyallá váljon. A fej leszegetten gondolkodik, hogy megtegye-e? Elvesszen, vagy maradjon…

Az ember is minduntalan találkozik döntései közben a jóval és a csábító rosszal. Választani kell naponta számtalanszor, de ha a Virrasztók története felsejlik, talán jól fogunk dönteni. Nem igazán csábító a bukott angyalok története. Lelkiállásunkon múlik. Ezért választottam ezt a képem a „Lelkiállításra”.” Henn László András

 

A hét képei voltak:

 

///

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük