A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel új lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

 

A hét képe – HEGEDŰS ÉVA: MAG

alabástrom, 13 x 20 x 17 cm
Eladási ár: 300.000 Ft
 

“Ez a kis méretű szobor fehér színű, finoman erezett alabástrom tömbből készült. A gömbölyded forma belseje üreges, amelybe egy nagyobb nyíláson keresztül lehet betekinteni. Lényegében ez a külső héjszerű rész alkotja a szobor egészét. A kő sűrűn átlyuggatott, áttört felületén a kis furatok szabályos ritmusa egyfajta mintát alkot.

Gondolatok a „Lelkiállítás” hívószóra:

A Mag című szobor készítésekor az foglalkoztatott, hogy hogyan tudnám megjeleníteni azt, hogy a testet és a lelket egy kívülről érkező nagyobb szellem táplálja.
A fényt magát szerettem volna megmutatni fizikai és átvitt értelemben egyaránt. A megfoghatatlan, anyagtalan viszont csak ellentétpárján keresztül, egy nagyon is kézzelfogható matéria révén képes megnyilvánulni. Miként a léleknek is szüksége van közvetítőjére, a testre.
Már régóta kerestem azt az anyagot, amely az üveghez hasonlóan átengedi magán a fényt. Így találtam rá az alabástromra, amit egykor templom ablakként is használtak. Ez az anyag azért is érdekes, mert nemcsak átereszti a fényt, hanem önmagán keresztül meg is mutatja azt. Erős fény hatására a szobor szentélyként világít. A kívülről érkező fény átjárja és úgy tűnik, mintha az belülről kifelé világítana. Gyengébb fényviszonyoknál a Mag külső formája érvényesül, a belső rész sötét marad.
A megfogható és megfoghatatlan paradoxonja mellett így a fény és árnyék, világosság és sötétség viszonylagossága is megjelenik az alkotásban.
Mindemellett a magnak sokféle szimbolikus értelmezése ismert. Ezek közül azt emelném ki: ahogyan a kintről befelé érkező hatások egy belülről kifelé áramlást idéznek elő. Ugyanez a folyamat táplálja az emberben lévő fénymagot, amely a Fény erejével képes a mindenség csíráját életre kelteni.” Hegedüs Éva

Hegedüs Éva elérhetősége: 06 30 252 32 78
E-mail: [email protected]

 

A hét képei voltak:

NÉMETH VALÉRIA: NAPVILÁG

kép 37 / 37

Nap és pajzs az Úr /zsoltárok: 84.12/ Kerámia mérete: 72×72 A ragyogó napkorong Isten uralmát hirdeti, amely fényével árasztja el és élteti ezt a világot. A pajzs minden időben a védelem eszközeként Isten gondoskodó szeretetéről, óvó-védő hatalmáról beszél. A kerámia terrakotta alapra készült színes mázak és lüszter használatával. A lüsztermáz Isten fény-voltát hangsúlyozza, amely azonban színeire bomolva, számtalan módon árad a földi világra, a mi életünkre. Ugyanakkor a pajzs-forma középpontja forogva kiemelkedik, így mozgásban tartja és energiával látja el a mindenséget.

 
Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük