Emlékek szerelemről és barátságról Pilinszky János univerzumában

A vetítés utáni beszélgetés vendégei: Mispál Attila és Jelenits István.

MISPÁL ATTILA: CSILLAGHÁLÓBAN II. (2018) 52’

Pilinszky János (1921-1981) a XX. század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig eleven. Néhányan még köztünk vannak barátai, családtagjai, közeli munkatársai és szerelmei közül. Még nem késő megszólítani őket: bizonyára van olyan személyes emlékük a költőről, amelyről eddig nem beszéltek. Filmünk első részének készítése során bebizonyosodott, hogy választott módszerünk (beszélgetés-mozaikokból narráció nélkül teremteni tanulságos és a néző figyelmét magával ragadó, egységes víziót) működőképes. Bonyolult magyarázkodás nélkül képes a tényszerűségekben gyakran csak leplezetten kifejeződő valóság feltárására, valamint annak a spirituális útnak a feltérképezésére, amelyet Pilinszky számára a művészet jelentett. Vizsgálódásunk körét most újabb érzékeny és sok meglepetést tartogató területre terjesztjük ki: körbejárjuk, milyen változatos formákban volt jelen a költő életében a barátság és a szerelem, hogyan mosódtak el számára a határok, miként értelmeződtek számára bűnként a vonzalmak, és hogyan csapódott le mindez a költészetében.

A filmben megszólalnak: Ingrid Ficheux, Gát János, Győry Franciska, Jelentis István, Kocsis Zoltán, Kovács Erika, Kovács Péter, Kurtág György, Kurtág Márta, Lator László, Pályi András, Saád Katalin, Sárközi Mátyás, Jutta Scherrer, Klaus Scherrer, Sipos Gyula, Szilágyi Júlia, Takács Zsuzsa, Törőcsik Mari, Vajda Miklós, Vasadi Péter, Vatai Kinga, Vattay Elemér.

A jegyekről és bérletekről érdeklődni és jegyet foglalni a +3630/250-6692  telefonszámon lehet, vagy személyesen a helyszínen, a Premier Kultcaféban.

 • DOKU
  • Teljes árú jegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes jegy DOKU bérlettel: 600 Ft
  • Féléves DOKU filmklub bérlet: 1200 Ft
 • 6.45
  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 filmklub bérlet: 1200 Ft

Filmklubunkat támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük