Libanon bonyolult hely. Az ott élő emberek még inkább – mindannyian ítélünk és vannak háziasított előítéleteink is. De ez itt most kevés lesz.

  • Június 05. 18.45
  • Puskin Mozi

Vetítés utáni beszélgetést vezeti Szekeres Csaba rendező.

ZIAD DOUEIRI: A SÉRTÉS (2017) 113’

>> Egy ilyen filmet mindenképp illik dicsérni. A szándék, a megvalósítás, a közönség és a szakmai reakció (az első libanoni film, amit Oscar-díjra jelöltek 2018-ban) mind-mind azt sugallja: ezt a filmet látni kell. A kritikák jó része arra hivatkozik ennek igazolásánál, hogy egyetemesen emberi problémát képes megragadni, elfogultság és manipuláció nélkül. 

Mert miről szól? A jelenbeli Libanonban Toni, a libanoni keresztény, és Yasser, a palesztin menekült egy bagatell, jelentéktelen ügy miatt szóváltásba keverednek, amit sértés követ, majd tettlegesség. Néhány perccel később pedig a múlt elfojtott, eltitkolt fájdalmaiból gyűlölethullám indul útra, amit a médián keresztül a hatalom kihasznál – és máris feje tetejére áll a világ. Közben a főszereplő, Tony csak azt hajtogatja, “a családomért teszem”. 

Mert a gyűlölet belőlünk születik, és hiába takarjuk be a szeretteink iránti hűséggel, féltéssel, az őket is agyon nyomja. Mert tudni kell, szembesülni kell vele, hogy az előítélet ott parázslik bennünk, és bármikor képes lángra kapni. Elég csak feltételezni a másikról. Feltételezni a rossz szándékot, az alattomosságot, azt hogy meg akar fosztani bennünket valamitől, ami fontos a számunkra. És a feltételezésből önbeteljesítő jóslat lesz, amihez elég egyetlen szó, hogy igazolást nyerjen a rossz érzésünk. Egyetlen szó. Egy sértő szó. Erre figyelmeztet ez a film.

És az ember, ha látja, lelke legmélyén azt kívánja, bárcsak sosem készült volna el ‘A sértés’.  << (Szekeres Csaba)

 

 

Jegyek és bérletek kaphatóak a Puskin Moziban.

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 Faludi filmklub bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 Faludi filmklub bérlet: 2100 Ft

A Faludi Ferenc Akadémia heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2019 tavaszi félévének programja egyaránt válogat a magyar klasszikusok és nemzetközi kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A filmklubok alcíme a “látható és láthatatlan” jelzi, hogy a választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.


Filmklubjainkat támogatja a Magyar Filmklub Szövetség, és az NKA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük