Kéthetente a 6.45 filmklubban játékfilmekkel várjuk vendégeinket!

Helyszín: Puskin Mozi - Körhinta terem
(1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 18.)

LEGKÖZELEBBI VETÍTÉSEK

Faludi, filmklub, faludi filmklub, 6.45

06.19./ Dardenne-fivérek: Az ismeretlen lány / 6.45

Rendelési idő után nem nyit ajtót a fiatal orvosnő, aztán megbánja.

06.05. / Ziad Doueiri: A sértés / 6.45 filmklub

Libanon bonyolult hely. Az ott élő emberek még inkább – mindannyian ítélünk és vannak háziasított előítéleteink is. De ez itt most […]

Faludi 6.45 filmklub

05.22. / Huszárik Zoltán: Szindbád / 6.45 filmklub

Ami esszenciális, ahogy nézzük: kevesebb, vagy több önmagánál. Templom, evés, vonulás, nők, szép képek, és valami szent ok, ami miatt […]

6.45 Filmklubról

A 6.45 Filmklubban vetítésre kerülő filmek mindegyike egy világot tár elénk, amely sok ponton kapcsolódik a mi világunkhoz, de sok ponton túlmutat azon. Kifejezik vágyainkat, motivációinkat, segítenek megérteni környezetünket, önmagunkat, kultúránkat. Értékeket, magatartásformákat közvetítenek, ezért megértésük fontos számunkra.

A klub alcíme „látható és láthatatlan”, mely vezet minket a filmválasztásban. Műfajtól és korszaktól függetlenül válogatunk kultikusnak mondható, ritka, ill. kortárs művészi filmek között. Meghívott előadóink segítségével körbejárjuk mindazt, ami látható és a láthatatlan, kimondott és kimondatlan. Többek között szeretnénk kevésbé ismert, de értékes filmeket bemutatni, ill. olyanokat, amelyek rövid ideig szerepeltek a mozik műsorán.

Másrészt minden filmmel és beszélgetéssel azt vizsgáljuk, hogyan jelenik meg életünknek érzéki módon többnyire kifejezhetetlen oldala, világa (pl. kapcsolataink, történelmünk, hitünk, értékeink). A film művészet, amelynek jelentése nem egyértelmű. Az előadók felvezetik a témát, segítenek elhelyezni minden filmet a korban, az adott rendező életművében, és mindezeknek tudatában rávezetnek arra, hogy a film adott eszközeivel miképp szemlélteti a témát, a történetet, illetve hogyan válhat univerzálissá, segíthet reflektálni jelenünkre.

Műfajtól függetlenül válogatunk a magyar és az egyetemes filmművészet filmtörténeti jelentőségű remekeiből, a közelmúlt szerzői alkotásaiból és kiváló, ám kevésbé ismert művekből.

Filmklubunk sikerének záloga az, hogy programunk vezetésére országosan elismert filmkritikusokat és filmesztétákat sikerült megnyernünk, örömünkre szolgál a több éves közös együttműködés.

2019 TAVASZI PROGRAM

Feb. 6. Andrey Zvyagintsev: Szeretet nélkül (2017) 127’

Negatív lenyomat, turini lepel egy családról. Az éhség közelebb van, mint a kenyér.

 

Feb. 20. Dagur Kári: Fúsi (2015) 94’

Eltakart szemmel nem tudsz bújócskázni. Megrekedten élni, vagy felébredni, akárhány évesen is.

Márc. 6. Fábri Zoltán: Körhinta (1956) 90’

East Side Story – magyar szerelem, erős magyar arcok, de a történet, ahogy minden emberi: idő és tér nélküli présben pörög, forog, szuszog.

Márc. 20. Ken Loach: Szesztolvajok (2012) 101’

Bízható-e kecskére a káposzta, angyalokra a bűn? Más van itt – ahogy a film eredeti címe is mérhetetlenül több mint magyar fordítása.

 

Ápr. 3. John Cassavetes: Minnie és Moskowitz (1971) 114’

Az „és” nagyon erős, viszonyt takar és persze kellenek hozzá nevek, arcok és ki tudja mi még. Talán épp Cassavetes?

Ápr. 17. Marco Bellocchio Szép álmokat! (2016) 134’

Mindannyian árvák vagyunk, vagy azok leszünk. Olasz férfi a szarajevói pokolból tudósít, de saját halottait kellene elengednie – az örökkévalóságban nincs idő.

Máj. 8. Paul Andrew Williams: Dal Marionnak (2012) 93’

Úgy, ahogy a klasszikusok is éneklik: „Nem adom fel, míg életben találsz.”

Máj. 22. Huszárik Zoltán: Szindbád (1971) 90’

Ami esszenciális, ahogy nézzük: kevesebb, vagy több önmagánál. Templom, evés, vonulás, nők, szép képek, és valami szent ok, ami miatt „az Élet élni akar”.

Jún. 5. Ziad Doueiri: A sértés (2017) 113’

Libanon bonyolult hely. Az ott élő emberek még inkább – mindannyian ítélünk és vannak háziasított előítéletink is. De ez itt most kevés lesz.

 

Jún. 19. Jean-Pierre, Luc Dardenne: Az ismeretlen lány

Rendelési idő után nem nyit ajtót a fiatal orvosnő, aztán megbánja. A jóléti társadalom teljes nyomora és egy lélek a test embertelenségeiben.

Néhány fontos információ

Visszatérve korábbi évek jól bevált hagyományaihoz, ismét lehetővé tesszük filmklub bérlet igénylését. A bérlettel kedvezményesen váltható jegy a vetítésekre, két teljes jegy árát takarítva meg ezzel. A bérlet másik előnye a garantált bejutás a vetítésre, mivel bérlettel rendelkező nézőink számára fenntartjuk a helyeket. A bérletek száma limitált, és a tavaszi félév 10 alkalmára érvényes. Doku illetve 6.45 filmklubokra a bérlet külön váltható.

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 Faludi Filmklub bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 Faludi Filmklub bérlet: 2100 Ft

Bérlet vetítések előtt a  jegypénztárnál vásárolható.


Filmklubunkat az NKA és a Magyar Filmklub Szövetség támogatja.

DOKU filmklub

Vászonkrisztus sorozat